La comunitat energètica d’Albalat dels Sorells produirà la seua pròpia energia solar abans de Nadal

Promoguda per Sapiens i AlternaCoop, produirà energia renovable per proveir a 60 famílies, diverses pimes i edificis municipals, amb estalvis de fins al 30% en les factures anuals

 Albalat dels Sorells fa avui un pas clau en la seva estratègia per a convertir-se en un municipi sostenible i autosuficient des del punt de vista energètic, amb l’inici de les obres de la primera de les instal•lacions de la seua comunitat energètica local (CEL), promoguda per Sapiens Energia, cooperativa especialitzada en la promoció i gestió de Comunitats d’Energies Renovables (CER), i AlternaCoop, cooperativa de consum que promou la mobilitat elèctrica compartida. Esta instal•lació compta amb una subvenció del IVACE, el el marc del ‘Pla de Foment de les Comunitats Energètiques Locals 2020’ de la Generalitat Valenciana.

   L’arrencada definitiva del projecte arriba una vegada que el ple del consistori aprovara, la setmana passada, la seua incorporació a la comunitat energètica local, que permetrà proveir d’energia renovable inicialment a més de 60 famílies, diverses empreses i edificis públics.

   Aquesta primera coberta solar, situada en el sostre de la seu de AlternaCoop, comptarà amb 68,85 quilowatts de potència i estarà operativa la setmana vinent. La instal•lació fotovoltaica està dimensionada de manera que els excedents siguen mínims i una part de l’energia de la instal•lació es destinarà a cobrir necessitats de famílies del municipi que es troben en situació de pobresa energètica. En els pròxims mesos, es complementarà amb una segona infraestructura de generació d’energia solar en el municipi, amb l’objectiu de donar cobertura al 100% del terme municipal -atès que la legislació estableix un radi màxim de 500 metres de cobertura des del punt on se situa la instal•lació col•lectiva-.

   Les plaques solars tenen una vida útil d’uns 25 anys i permetrà generar estalvis a aquelles famílies que se suen a la comunitat des del primer dia. A més, es preveu una reducció de 76,7 tones d’emissions de CO₂ -l’equivalent a plantar 1.150 arbres en 10 anys-.

Què és i com funciona una comunitat energètica local?

Una comunitat energètica és una nova manera de generar, usar i gestionar l’energia a nivell local, a través de la cooperació entre agents -ciutadania, administració local i pimes-, contribuint a crear un sistema energètic descentralitzat, just, eficient i col•laboratiu, en basar-se en la participació activa dels propis usuaris. L’energia produïda amb fonts renovables -en aquest cas, plaques solars- s’abocarà a la xarxa elèctrica i serà mesurada per un comptador i cada soci disposarà d’un altre comptador que mesurarà la que consumeixi. Una vegada realitzat l’encreuament de mesures dels comptadors i els usuaris, rebran un descompte en la seva factura per l’energia que han usat en el moment en el qual la planta solar estava produint.

“La fi principal és generar beneficis socials i mediambientals en l’entorn on desenvolupa la seva activitat, prevalent la sostenibilitat, si bé els usuaris aconseguiran entre un 20% i un 30% d’estalvi en la seva factura anual, gràcies a l’energia verda de proximitat i més econòmica. Creiem que és la millor fórmula per a impulsar la transició energètica i democratitzar el sector de l’energia, i facilitar la participació en el canvi a qualsevol que vulga fer-lo”, afirma Juan Sacri, fundador i president de Sapiens Energia, cooperativa elèctrica d’energia verda experta en la creació de comunitats locals d’energia renovable.

D’aquesta forma, enllacem directament, amb les estratègies europea i nacional de promoció de les energies renovables -que fixen una aportació d’almenys, un 30% del consum total en 2030- i amb els ODS 7 (‘Energia assequible i no contaminant’) i ODS 13 (‘Lluita contra el canvi climàtic’). A més, en centrar-se en un àmbit local, es converteixen en impulsores d’oportunitats d’ocupació i de negoci amb proveïdors del territori on se situen.

L’alcalde d’Albalat del Sorells, Nicolau Claramunt, detalla que aquest projecte s’integra en la “estratègia ‘Albalat 0,0’, que busca optimitzar la sostenibilitat del municipi, a través de diferents línies d’acció, com el desenvolupament de projectes d’eficiència energètica; la mobilitat sostenible; reduir les emissions i millorar la qualitat de l’aire; la promoció d’esdeveniments i consum de proximitat, o la recuperació d’espai públic per a la ciutadania, entre altres,  i també per tal d’acomplir, amb el que marca l’agenda 2030 de les NNUU i per apostar clarament per un Nou Model Energètic”.

Com participar en la CEL d’Albalat dels Sorells?

La presentació pública del projecte, oberta a totes les persones que vulguen informació sobre la CEL, es durà a terme, de manera virtual, el divendres 18 de desembre, a les 19.30 hores. Participaran Júlia Company, Directora General del Ivace, de la Conselleria d’Economia Sostenible de la Generalitat; l’alcalde d’Albalat del Sorells, Nicolau Claramunt; el president de AlternaCoop, Vicent García, i Juan Sacri, cofundador i president de Sapiens Energia. Podrà seguir-se a través youtube (https://bit.ly/celalbalat).

La CEL d’Albalat del Sorells ha estat promoguda per Sapiens Energia, que ha definit la solució tècnica, el marc de governança, basat en la col•laboració públic-privada-ciutadana, i serà la persona jurídica titular i, al costat dels seus socis, la propietària de les instal•lacions d’energia renovable. La instal•lació fotovoltaica serà finançada, de modo col•lectiva, pels seus futurs usuaris, que es convertiran en socis de Sapiens -amb una aportació única al capital social de 100 euros-. Les interessades a participar poden sol•licitar més informació en http://albalatenergia.es

Sapiens Energia treballa en altres sis projectes similars en territori valencià -en el barri de Castellar-l’Oliveral de València, en Fontanars dels Alforins, Alzira, Llíria i Canet d’En Berenguer- dins del ‘Pla Estratègic de Comunitats Energètiques 2030’ posat en marxa per la Generalitat Valenciana, que la converteix en pionera a Espanya en la implantació d’aquest model d’autoconsum energètic centrat en les persones i les energies renovables.