CiudadesGandia

Gandia remet al Ministeri d’Hisenda un pressupost expansiu amb menys impostos i més inversions per a la ciutat

El Govern local sol·licita autorització per a bonificar l’Impost de Construccions i Obres per a la promoció de noves vivendes. També s’estudia una rebaixa de l’IBI d’aquests habitatges durant els 3 primers anys.

La co-portaveu del Govern i primera Tinent d’Alcaldia, Alícia Iquierdo, junt al regidor d’Economia i Hisenda, Salvador Gregori, comparegut aquest matí davant els mitjans de comunicació per tal d’explicar els principals punts de la Junta de Govern local.

Així, destaca l’aprovació per a la seua remissió al Ministeri d’Hisenda del projecte de Pressupostos Municipals de Gandia per a 2024, abans de la ratificació definitiva en Plenari. Cal recordar, que ha de complir un Pla d’Ajust estricte imposat des de fa dues legislatures  a l’Ajuntament de Gandia. «Estem parlant d’un pressupost expansiu, amb menys impostos i més inversions per a a ciutat, més de 105 milions d’euros, del qual ja vam donar compte fa unes quantes setmanes».

Per la seua banda, Gregori ha indicat que «el pressupost del 2024 ja està al Ministeri, l’hem enviat només acabar la Junta de Govern. Són uns comptes que consoliden la baixada de l’IBI en un 5% i baixades impositives per als cotxes ECO i elèctrics, o les obres per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques. A més, se sol·licita la reducció del 95% del de l’ICIO per als habitatges de caràcter assequible/protegit mentre s’està estudiant bonificar l’IBI a aquest tipus d’habitatges durant els tres primers anys. La nostra intenció que el mercat d’habitatge es relaxe i puga oferir solucions als ciutadans».
L’edil delegat d’Hisenda també ha explicat que, «mentre que en altres municipis s’incrementen els impostos (Benicàssim, Benissa o Benidorm) a Gandia es treballa per reduir-los».
Un altre aspecte que s’ha abordat a la Junta de Govern ha estat l’aprovació de l’actualització d’alguns preus públics no obligatoris, ja que com marca el Pla d’Ajust, s’imposa que siguen autosostenibles. Es tracta dels pàrquings públics, que s’actualitzen per baix de l’augment de l’IPC que s’ha produït des de l’últim ajust que es va realitzar el 2016. Mentre que l’IPC ha pujat un 21% els preus s’actualitzen a un 15%. D’aquesta manera, l’hora passarà de costar un euro a un euro i quinze cèntims: «Els preus dels nostres pàrquings públics són molt baixos i si a això hi afegim els avantatges que se sumen gràcies a l’acord amb els comerciants, quatre hores al pàrquing tenen un cost de 0,75 euros» ha explicat el regidor, qui ha afegit que la intenció del consistori és continuar invertint en aquestes infraestructures perquè cada vegada siguen més còmodes i faciliten les compres a la ciutadania de Gandia i les persones que ens visiten.

 En aquesta actualització responsable per a garantir l’autosuficiència dels serveis, també s’inclouen les Escoles Infantils Municipals, a partir del curs 2024/25, en un 13%, però continuant per baix de l’IPC, que ha pujat un 17,3% (des de la darrera modificació de preus). «Tot i això, seguim tenint, un dels més preus més baix de les Escoletes Públiques del País Valencià, inferior també als centres privats de la ciutat. Els governs progressistes vam optar en el seu dia per fer una xarxa d’Escoletes Infantils Municipals que van ser un referent per a molts municipis. Ara volem continuar amb l’esperit, i garantir la qualitat, els llocs de treball… Tenint en compte que es tracta d’un servei no obligatòria, que ha perdut matrícula, per la baixada de la natalitat o la creació, per part del Botànic, d’unitats de 2-3 anys gratuïtes en els col·legis públics. Estem parlant d’una actualització mínima. Per a posar un exemple, el tiquet diari de menjador augmenta 0’25 cèntims i passa de 5,25 a 5’50 € al dia».

Tot i això, la primera Tinenta d’Alcaldia ha recordat que des del departament d’Educació, la regidora Esther Sapena i els tècnics municipals, estan treballant en ajudar a les famílies més vulnerables que es puguen veure afectades per l’actualització: «Ampliant les beques de menjador, incloent l’educació infantil en aquestes ajudes que ja donem des del departament d’Educació, a l’alumnat primària en el curs 2024-25. També volem continuar amb l’escoleta matinera infantil gratuïta que hem iniciat aquest curs. I estem estudiant la possibilitat de donar, en període vacacional, un servei subvencionat per a les Escoletes Infantils». A banda de les ajudes que des del departament de Serveis Socials s’estan donant a les famílies a través de diferents programes socials… 

Finalment, la co-portaveu del Govern ha informat d’altres punts de l’ordre del dia de la Junta de Govern local. En primer lloc, la sol·licitud de subvenció a la Direcció General d’Esport de la Generalitat per a l’organització dels XLII Jocs Esportius de la CV.

Una altra  sol·licitud de subvenció a la Conselleria de Sanitat per a finançar el funcionament de la Unitat de Prevenció Comunitària en Conductes Addictives.

«També hem aprovació la convocatòria de subvencions per concurrència competitiva destinades a entitats esportives de Gandia per al exercici 2024, per més de 200.000 euros i que gestionarà el company i regidor d’Esports, Jesús Naveiro».

La Junta de Govern local ha provat el projecte de renovació de la xarxa d’aigua potable de l’avinguda d’Alacant, amb un pressupost de 60.000 euros, així  com demanar una subvenció a la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme per a finançar les despeses de funcionament de l’OMIC.

Finalment, s’hi ha donat compte de la finalització dels projectes en l’avinguda del Grua i Roís de Corella, dins de les convocatòries d’ajudes per a la creació o rehabilitació d’entorns saludables, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència…