Gandia licita este mes el pavelló Gandia Arena amb un pressupost de 18,5 milions, un gran projectes estratègics per a la ciutat
El Ministeri d’Hisenda dona llum verda al pressupost de Gandia per al 2025
L’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, acompanyat per Maite Alonso, Coordinadora General d’Urbanisme i Infraestructures, i Jesús Naveiro, regidor d’Esports, ha anunciat aquest dijous que el procés de licitació per a la construcció del pavelló Gandia Arena començarà aquest mes de gener. Es preveu adjudicar les obres abans de l’estiu, iniciar-les després i culminar-les en un termini de 24 mesos, assegurant que estiguen pràcticament llestes al final de la legislatura.
Tal com ho ha qualificat Prieto, “estem davant un dels projectes estratègics d’aquesta legislatura, ja que permetrà ampliar les nostres instal·lacions esportives mentre ens consolida com a referent turístic per a albergar esdeveniments esportius tot l’any”.
Pel que fa a les xifres, l’alcalde ha explicat que en una primera fase la infraestructura tindrà un aforament de 1.364 persones. El projecte, que compta amb un pressupost total de 18,5 milions d’euros, ha estat dividit en fases per a poder fer-lo realitat. “Ja anunciàrem en el seu dia que la nova fulla de ruta seria per fases: Una primera amb 8,5 milions d’euros; la segona dotada amb 5 milions d’euros i, una tercera i final, amb 3,5 milions d’euros”, ha explicat la primera autoritat municipal.
Respecte a la primera fase, permetrà que el pavelló estiga disponible per als clubs municipals i per a albergar competicions. La pista podrà albergar tres partits de bàsquet simultàniament i disposarà de vestidors tant per als equips com per als àrbitres. Entre les millores de la licitació es valorarà la instal·lació de graderies desplegables que permeten albergar públic mentre es rematen en fases posteriors les graderies definitives. “Tindrem una gran instal·lació al costat del gruix de la nostra planta hotelera que augmentarà encara més el binomi turisme-esport beneficiant la desestacionalització”, ha declarat Prieto.
Realisme i responsabilitat financera
El projecte original del Pavelló Gandia Arena ha patit un increment de costos a causa de l’encariment de l’obra pública que ha provocat, entre altres aspectes, la invasió d’Ucraïna, duplicant-se respecte a les previsions inicials. Aquest augment va provocar que la primera licitació del projecte quedara deserta.
Tot i això, l’equip de govern assegura la viabilitat de la iniciativa, gràcies a una planificació financera rigorosa i a l’ús únic de fons ja compromesos. Entre aquests, destaca la subvenció de 3,2 milions d’euros atorgada per la Generalitat Valenciana en 2021 sota la presidència de Ximo Puig, a la qual se sumarà l’aportació municipal i els acords amb altres administracions.
“No gastarem el que no tenim. El nostre compromís és actuar amb ordre, rigor i responsabilitat. Aquesta estratègia permet adaptar la infraestructura a la realitat actual sense comprometre l’estabilitat financera del municipi”, ha afirmat l’alcalde.
Un espai d’oportunitats
El Pavelló Gandia Arena es convertirà en un motor de desenvolupament per a la ciutat. La seua funció multifacètica el posiciona com un epicentre per a esdeveniments esportius, culturals i d’oci, atraient tant a la població local com a visitants. En l’àmbit esportiu, aquesta instal·lació solucionarà moltes de les necessitats actuals dels clubs esportius locals, oferint un espai addicional per a entrenaments i la possibilitat d’albergar competicions nacionals i internacionals. Aquests esdeveniments generaran un impacte econòmic significatiu i afavoriran el turisme esportiu durant tot l’any. “El Gandia Arena ens permetrà atraure competicions que, a dia de hui,no podem acollir per qüestions d’espais i tècniques”, ha aseverat.
D’altra banda, l’espai també serà adequat per a grans concerts i activitats culturals, reforçant l’oferta turística i cultural de Gandia. La ciutat es prepara per a presentar aquest projecte en FITUR 2025, amb l’objectiu d’atraure operatives relacionades amb el turisme esportiu i de negocis.
La infraestructura contribuirà a consolidar un turisme sostenible i continu. En ampliar l’oferta d’esdeveniments fora de la temporada alta, el Pavelló Gandia Arena dinamitzarà sectors com l’hostaleria i el comerç, generant ocupació i oportunitats per a la comunitat local.
Llum verda al pressupost
Per altra banda, l’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, ha informat aquest matí que el Ministeri d’Hisenda ha donat llum verda al pressupost per al pròxim any.
Un document que va ser enviat al Ministeri fa un mes i que ha estat tornat a Gandia “sense tocar una coma”, tal com ha afirmat l’alcalde.
D’aquesta manera, el pressupost serà aprovat durant el plenari ordinari del mes de gener i es convertirà en un dels pressupostos que més prompte s’han aprovat.
«El pressupost és el document més important de l’any i els d’aquest any són transformadors. Ens acompanyaran en la tercera gran transformació de Gandia i ens consoliden com a capital”, ha afirmat l’alcalde, qui ha recordat que, amb 103,8 milions d’euros, són els més elevats de la història. Aquesta xifra suposa un augment del 3,8% respecte dels del 2024.
L’alcalde ha explicat que la decisió ministerial ratifica “la serietat, la rigorositat i la bona gestió que ens ha permés fer uns pressupostos legals per desé any consecutiu que garanteixen l’estabilitat i marquen el rumb per poder continuar avançant”.
Pel que fa als temps, l’alcalde ha informat que l’oposició disposarà del document des de demà per, posteriorment, ser abordat als òrgans de l’Ajuntament alhora que es presentarà el Consell de Participació Ciutadana i el Consell Econòmic i Social abans de la seua aprovació en sessió plenària.
Per acabar, Prieto ha volgut agrair a tots els integrants del govern municipal i al departament d’Hisenda el treball que s’ha realitzat perquè els comptes es puguen aprovar abans de finalitzar gener.